top of page

FINASIERING

Att finansiera ett startup eller ha kapital att skala upp verksamhet är avgörande för framgång.

Kapital behövs för alla företag, särskilt i de tidiga faserna då resurser behövs för att utveckla affärsidéer, bygga team och skapa en stark marknadsnärvaro. Att hitta rätt finansieringslösning är ofta en av de största utmaningarna för företagare, men det är också en av de mest avgörande stegen för att förverkliga och skala din idé. Genom att kombinera olika finansieringsalternativ och använda en genomtänkt strategi kan du skapa en stabil ekonomisk grund för ditt företag.

Här är några av de vanligaste finansieringslösningarna som kan hjälpa dig att ta nästa steg, det är vanligt att företag använder sig av flera lösningar samtidigt för att lyckas komma igång med verksamheten. 

1. Eget kapital och lån från familj och vänner

Många entreprenörer börjar sin resa genom att använda egna sparpengar eller vända sig till familj och vänner för lån eller investeringar. Detta är en snabb och ofta kostnadseffektiv lösning, men det kräver tydlig kommunikation och realistiska förväntningar för att undvika konflikter i framtiden.

Kommentar: Den vanligaste vägen att finansiering är genom egna pengar eller lån från familj. Om någon tror på dig så lär det vara familj eller vänner. Det Engelska uttrycket är "Friends, Family and Fools"  

2. Ängelinvesterare

Ängelinvesterare är privata investerare som går in tidigt i företagets livscykel och bidrar med både kapital och värdefull erfarenhet. De kan vara ovärderliga partners för nystartade bolag som behöver resurser och rådgivning för att växa snabbt. I gengäld förväntar sig ängelinvesterare en del av ägandet i företaget.

Kommentar: Att fånga en ängelinvesterare är inte lätt, och det kommer kosta mer än du tror. Min erfarenhet är att det är sällsynt att lyckas och tidskrävande att försöka. 

3. Riskkapital och venture capital (VC)

För företag med hög tillväxtpotential är riskkapital en attraktiv lösning. Riskkapitalbolag investerar större summor i utbyte mot ägarandelar och arbetar aktivt med att hjälpa företaget växa genom sitt nätverk och expertis. Denna form av finansiering passar bäst för företag som redan har en produkt eller tjänst på marknaden och siktar på snabb expansion.

Kommentar: VC är tidskrävande och det är svårt att attrahera kapital om du inte har nästa Spotify eller Klarna. Även då är det stor utspädning av ägandet i de första finansieringsrundorna. 

4. Verifieringsmedel och statliga stöd

För nystartade företag som är i behov av tidigt stöd finns flera offentliga finansieringsalternativ, såsom verifieringsmedel från Vinnova eller Tillväxtverket. Dessa bidrag är ofta konkurrensutsatta men kan ge avgörande ekonomiskt stöd för att utveckla och testa nya idéer utan att behöva ge upp ägande.

Kommentar: Utvecklingscheckar och verifieringsmedel delas ut relativt ofta och är ett bra sätt att komma igång och testa olika idéer.

5. Banklån och brygglån

Traditionella banklån är ett stabilt finansieringsalternativ för företag som kan visa upp en solid affärsplan och kreditvärdighet. För företag i behov av snabb likviditet, exempelvis under tillfälliga nedgångar eller expansionsperioder, kan brygglån vara en lösning. Dessa kortfristiga lån fungerar som en bro mellan nuvarande behov och framtida kassaflöden.

Kommentar: Banklån i kombination med lån från Almi är en framkomlig väg när det finns lite substans i företagsidéen. Tänk på att det är mer eller mindre standard att du som ägare står som borgen för hela eller delar av lånet. Det vill säga håller inte affärsidén blir du betalningsansvarig.  

 

6. Fakturaförsäljning

Fakturaförsäljning, eller factoring, är en lösning där du säljer dina fakturor till en tredje part för att få snabb tillgång till kapital. Detta är särskilt användbart för företag som har långa betalningstider från kunder men behöver likviditet för att hantera sina löpande kostnader.

Kommentar: kan vara en lösning som brygga, dvs om du behöver kapital här och nu, det är inte en lösning för långsiktig likviditet då du bara har nyttan den första månaden. Är det osäkra fordringar kan privat borgen behövas.

 

7. Crowdfunding

Crowdfunding är ett modernt alternativ där du samlar in mindre belopp från många individer via digitala plattformar som Kickstarter eller FundedByMe. Detta passar särskilt bra för kreativa eller innovativa projekt som kan få stöd av en bred publik.

Kommentar: Tidskrävande, kan vara ett bra alternativ om du har unika produkter främst riktade mot konsumenter. Många testar men få lyckas få in kapital denna väg. 

 

8. Strategiska partnerskap, kunder, leverantörer

Att ingå partnerskap med större företag eller etablerade aktörer i din bransch kan också vara ett sätt att finansiera din verksamhet. Partners kan bidra med kapital, resurser eller tillgång till marknader i utbyte mot samarbete eller delägande.

Kommentar: Det är vanligt att kunder, leverantörer eller andra i branschen är intresserade att hjälpa dig igång, kunder genom att de betalar i förskott, eller med kort betalningstid och leverantörer genom att ge dig längre betalningstid.   

Boka ett konfidentiellt möte där vi pratar finansiering. 
Kostnadsfritt! 

VÅRA VERKTYG

01

Almi

Almi erbjuder rådgivning och finansiering för företag i alla faser, från idéutveckling till expansion. Med verifieringsmedel hjälper de nystartade företag att validera affärsidéer och testa marknaden, medan företagslån, innovationslån och brygglån ger ekonomiskt stöd för investeringar. Via Almi Invest erbjuder de riskkapital för innovativa bolag med tillväxtpotential.

03

Qred 

Qred är en flexibel finansieringstjänst som erbjuder lån för små och medelstora företag. Vi använder Qred till en del av våra kunder om debehöver kapital snabbt, exempel för att täcka tillfälliga kostnader eller investera i nya möjligheter. Plattformen är enkel att använda, med transparenta villkor och snabba beslut, vilket gör att vi kan fokusera på att driva verksamheten framåt. Liknande tjänster kostar såklart mer än lån som har högre säkerhet! 

03

Crowdfunding

I Sverige finns flera crowdfunding-plattformar som erbjuder olika typer av finansiering för företag och projekt. Här är några: 

Pepins

Specialiserar sig på equity crowdfunding och hjälper tillväxtbolag att resa kapital genom att erbjuda aktier till allmänheten. 

 

Tessin

Fokuserar på fastighetsinvesteringar och möjliggör för investerare att finansiera fastighetsprojekt i utbyte mot avkastning. 

Kameo  

Erbjuder lånebaserad crowdfunding där investerare kan låna ut pengar till små och medelstora företag samt fastighetsprojekt. 

Crowdcube

En internationell plattform som även är verksam i Sverige och erbjuder equity crowdfunding för olika typer av företag.

02

Banklån

Vi har genom åren bäst erfarenhet av SEB och Danske Bank: Rådgivning och lånelösningar från etablerade banker för långsiktiga investeringar.  Vi har även använt oss av Almi lån i kombination med banklån för att stödja företags uppstart och expansion.

03

Prizma

Prizma är en tjänst som hanterar fakturaköp och finansiering för företag. Vi använder Prizma till en del av våra kunder, snabbt och smidigt hantering av fakturaköp och likviditeten genom lån. Bra erfarna personer som är enkla att ha att göra med, möjlighet att frigöra kapital direkt, vilket är kan vara avgörande. Ofta hittar de lösningar där du som företagskund på olika sätt kan garantera lånet och därmed få bättre kostnadsläge. Hanterar med fördel 1-10 miljoner kronor. 

03

Statliga bidrag och stöd

Tillväxtverket
Tillväxtverket arbetar för att stärka företagsutveckling och regional tillväxt. De erbjuder stöd inom områden som export, digitalisering och innovation. Företag kan söka bidrag för specifika projekt, exempelvis för att implementera hållbara affärsmodeller eller för att utveckla internationella affärsmöjligheter.

 

Vinnova
Som Sveriges innovationsmyndighet erbjuder Vinnova stöd till företag och organisationer som utvecklar innovativa lösningar. Deras bidrag riktar sig särskilt till forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknik, miljö och digitalisering. Vinnova fokuserar på att finansiera projekt som bidrar till samhällsnytta och framtida tillväxt.

Horisont Europa
EU:s största forsknings- och innovationsprogram, som erbjuder finansiering för projekt inom områden som grön omställning, digitalisering och hållbar utveckling. Företag, forskningsinstitut och offentliga organisationer kan ansöka om stöd för att driva innovationsprojekt med stor samhällspåverkan.

 

Europeiska regionala utvecklingsfonden 
Genom ERUF kan företag söka stöd för projekt som främjar regional utveckling, innovation och hållbar tillväxt. Detta inkluderar exempelvis investeringar i ny teknik och stöd för att öka småföretags konkurrenskraft.

Gratis

Vårt Val

Gratis

Boka möte om finansiering

Behöver du kapital för att växa, stärka kassaflödet eller förverkliga en ny idé? Jag hjälper dig, utifrån min erfarenhet som VD för åtta bolag och grundare av fyra, har jag hjälpt företag att navigera genom uppstart, tillväxt och rekonstruktioner.

Tillsammans skapar vi en väg framåt för att hitta rätt finansiering – lån, riskkapital, bidrag eller alternativa lösningar som fakturaförsäljning. Jag hjälper dig att förstå kapitalbehov, identifiera möjligheter och säkra kapital som driver ditt företag framåt.  

 

Boka ett konfidentiellt första möte, utan kostnad. 

bottom of page